Att Bygga Väl


Tips och länkar

För att ditt bygge ska bli så bra som möjligt finns det råd och information att få, såväl från din kommun som från andra myndigheter.


Några länkar till webbplatser som kan ge information är listade här:


Ludvika Kommun, att Bygga och Bo
Mittbygge.se Lättfattlig information om att planera, bygga och bo
Boverket
Lantmäteriet


Spana hos grannen! Se dig om vad du tycker blev bra hos andra. Ta gärna råd av oss och bekanta. Ibland kan det vara bra att en tid samla på tidningsutklipp och bilder på sådant man tycker om för att ringa in vad man vill ha. Bibliotek,  hus- och inredningstidningar kan vara bra källor.

Ett generellt råd är att skynda långsamt i planeringsstadiet. Tänk igenom vilka funktioner du vill nå, vart du står i livet nu, men även om behoven kommer att vara desamma om en tid. Anpassa gärna till husets karaktär och ålder. Det blir ett bra "ingrepp" som ser naturligt ut. En gammal T-Ford skulle man inte såga upp och trycka in en dörr från en Toyota på, men det händer att man gör motsvarande med sitt hus. Det lönar sig att vara aktiv i processen att förändra sitt boende, vid renovering, om- eller tillbyggnad. Fråga på bara! Det är viktigt att du blir nöjd.


Behöver du hjälp med att bolla ideér om smarta funktionella utformningar, tänka igenom helheten i ett bygge eller få en ritning gjord? Kanske behöver du en arkitekt?

Arkitekt.se Råd om att anlita arkitekter och leta bland Sveriges registrerade arkitekter.

Eller sök helt enkelt rakt av på Google på internet. T ex på "Arkitekt Dalarna".